Καλώς ορίσατε στην διαδικτυακή έκθεση του Thalassa Karadeniz “Η Σμύρνη μάνα καίγεται…». Η έκθεση διαιρείται σε δύο τμήματα:

Στο πρώτο υπό τον γενικό τίτλο «Μικρασιατική εκστρατεία» παρουσιάζονται εκατό περίπου φωτογραφίες από το Μέτωπο τόσο συνολικά όσο και χωρισμένες σε θεματικές κατηγορίες.

Στο δεύτερο τμήμα και υπό τον γενικό τίτλο «Η Σμύρνη στις φλόγες» παρουσιάζεται τόσο συνολικά όσο και χωρισμένο σε ενότητες, φωτογραφικό υλικό από τη φωτιά που κατέστρεψε την πόλη.

Ένθετο της έκθεσης μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή με φωτογραφικό υλικό της εκστρατείας που ανήκει στο Αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υπό τον γενικό τίτλο "Πορεία στον Σαγγάριο".

Καλή σας περιήγηση στον Τότε και στο Εκεί της κοινής μας Μνήμης.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Η Σμύρνη στις φλόγες (9)
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ. Καταρρίπτοντας τα μυθεύματα:

Ο Σμυρναίος πυροσβέστης  Εμμανουήλ Κατσαρός, διηγείται πως καθώς κατάβρεχε την Αρμενική Λέσχη με νερό σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την προέλαση της φωτιάς είδε δύο Τούρκους στρατιώτες να μπαίνουν στο κτίριο με τενεκέδες γεμάτους πετρέλαιο. Διαμαρτυρήθηκε όταν τους είδε να τους αδειάζουν στο πάτωμα. «Από τη μία προσπαθούμε να σταματήσουμε τις φωτιές και από την άλλη τις ανάβετε», τους είπε. «Εσύ έχεις τις δικές σου εντολές», του απάντησε ο ένας στρατιώτης, «και εμείς έχουμε τις δικές μας. Το κτίριο είναι αρμενική ιδιοκτησία. Οι εντολές μας είναι να το κάψουμε».
Τζάιλς Μίλτον «Ρaradise Lost, Smyrna 1922. Τhe Destruction of Ιslam’s City of Τolerance»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου