Καλώς ορίσατε στην διαδικτυακή έκθεση του Thalassa Karadeniz “Η Σμύρνη μάνα καίγεται…». Η έκθεση διαιρείται σε δύο τμήματα:

Στο πρώτο υπό τον γενικό τίτλο «Μικρασιατική εκστρατεία» παρουσιάζονται εκατό περίπου φωτογραφίες από το Μέτωπο τόσο συνολικά όσο και χωρισμένες σε θεματικές κατηγορίες.

Στο δεύτερο τμήμα και υπό τον γενικό τίτλο «Η Σμύρνη στις φλόγες» παρουσιάζεται τόσο συνολικά όσο και χωρισμένο σε ενότητες, φωτογραφικό υλικό από τη φωτιά που κατέστρεψε την πόλη.

Ένθετο της έκθεσης μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή με φωτογραφικό υλικό της εκστρατείας που ανήκει στο Αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υπό τον γενικό τίτλο "Πορεία στον Σαγγάριο".

Καλή σας περιήγηση στον Τότε και στο Εκεί της κοινής μας Μνήμης.


Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η Σμύρνη στις φλόγες (8)


Ήταν μια σκηνή τρόμου και ανθρώπινων δεινών χωρίς προηγούμενο», έγραψε ο Χόρτον. «Όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στριμωγμένοι σε έναν στενό δρόμο ανάμεσα στην πόλη που καιγόταν και στα βαθιά νερά του κόλπου». (…) Η προκυμαία της Σμύρνης έγινε το σκηνικό της ανθρώπινης εξαθλίωσης. Μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων και πολύ φαρδιά, ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Η μετατροπή της σε αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό ήταν γρήγορη και δραματική. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η προκυμαία ήταν τόπος χαράς. Τώρα, την ευθυμία είχε αντικαταστήσει η εξαθλίωση. Την ώρα που έπεφτε το σκοτάδι εκείνη την τρομερή Τετάρτη, στην προκυμαία της Σμύρνης βρίσκονταν περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες. Κινδύνευαν να καούν ζωντανοί, καθώς οι φλόγες πλέον είχαν πλησιάσει τη θάλασσα. Επικρατούσε μια φοβερή ζέστη που μεταδιδόταν από κτίριο σε κτίριο. Η ζέστη ήταν τόσο έντονη, ώστε οι κάβοι που έδεναν τα πλοία στην αποβάθρα είχαν αρχίσει να καίγονται. Όλα τα σκάφη απομακρύνθηκαν περίπου 250 μέτρα από την προκυμαία.
Ceorge Horton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου